XXV Jornada de la Fundació Antonio Lancuentra

Emilio Aragonés Beltrán: “no s’insisteix suficientment en la diferència radical entre Dret tributari i Dret sancionador”

Té lloc la XXV Jornada de la Fundació Lancuentra organitzada pel seminari de Dret tributari empresarial de la Universitat de Barcelona. El passat divendres 11 de maig de 2007, la sala de juntes de l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials va acollir una vegada més la Jornada Anual de la Fundació Lancuentra, creada el 1976 en memòria de l’insigne tributarista i professor de l’Escola d’Alts Estudis Mercantils, Antonio Lancuentra Buerba; i que enguany, arriba a la seva edició número XXV. Professors universitaris i experts tributaristes de diverses ciutats espanyoles, incloent a membres de diverses promocions de Màsters en Assessoria Fiscal (MAF) de l’IL3-Institut de Formació Contínua de la Universitat de Barcelona, van contribuir a la intensitat del diàleg científic sobre les set ponències que es van presentar.La lliçó inaugural va corre a càrrec del Sr. Emilio Aragonés Beltrán, Magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, qui va dissertar sobre les reformes de la Llei General Tributària introduïdes per la Llei de Prevenció del Frau de finals de 2006. El Sr. Aragonés va discórrer pels camins poc trillats de la tensió entre la legislació i la jurisprudència en la recerca de la justícia en el cas concret. Hàbil jurista, el Sr. Aragonés va enfocar críticament la reforma esmentada i va destacar algunes esmenes -singularment d’Esquerra Unida- Iniciativa per Catalunya- que no van ser preses en consideració, però que haguessin reforçat notòriament les garanties del contribuent en el procés sancionador tributari.

Les set ponències que es van presentar corresponen al tema monogràfic de la jornada, la reforma de l’IRPF de 2006, encapçalant-ne per l’estudi de la filosofia de la nova Llei i de la seva peculiar recepció del principi constitucional de capacitat econòmica, exposat pel Dr. Magín Pont Mestres, professor emèrit de la UB i director-fundador del Seminari de Dret tributari empresarial, així com president de la Fundació Lancuentra des de la seva creació. La resta dels ponents que van anar ocupant successivament la tribuna d’oradors, varen ser: Francisco Fernández de Villavicencio (activitats econòmiques), Gonzalo Morales (adequació de l’impost a les circumstàncies personals), Olga Capelo (rendiments del treball), María Teresa Subías (capital immobiliari i cabdal mobiliari), Joan-Carles Bailach (guanys i pèrdues patrimonials) i Maria Dolors Torregrosa (l’elaboració dogmàtica del concepte de base imposable).

Com en els dos anys anteriors, el professor Joan-Carles Bailach va tenir cura de reunir, en un suport electrònic, el conjunt de “papers” del curs incloent els de la jornada, els qual es van posar a la disposició dels investigadors.

La jornada va concloure passades les vuit del vespre, havent-ne aprofitat el dinar de treball servit en una de les excel.lents noves sales de l’Escola d’Empresarials com una ocasió d’intercanvi informal de parers i de foment de l’amistat, que va ser, precisament, la principal virtut d’Antonio Lancuentra i el motor d’impuls de la Fundació nascuda després de la seva defunció.

De la web de l’IL3 – UB.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: